Léoube Collector 2012

COLL2012

Ekologisk

En exceptionell vin

Begränsad upplaga. Detta unika och originella vin är gjort på 100 % Cabernet Franc och presenteras i en mörk, elegant flaska placerad i en stilfull låda.

More details

44,85 € Inkl. Moms

Årgång 2012
Typ av vinodling Ekologisk
Land Frankrike
Område Provence
klassificering Vin de France
Huvud druva Cabernet Franc
Detalj av druvsorter Cabernet Franc 100%
Stil Torrt
Färg Röda
Vingård Château Léoube
Alkoholhalt 12,5°
Lagring 10
Premium Vin Premium

Ursprungsidén

På Chateau Léoube är vinstockarna planterade bara 50 meter från havet i jord som är mer än 800 miljoner år gammal. Sir Anthony Bamford lade i egenskap av vinälskare tidigt märke till likheten mellan Léoubes latitud och latituden hos andra kustregioner kända för kvaliteten på deras Cabernetviner. Han gav således Roman Ott ett uppdrag: att producera ett rött vin som skiljde sig avsevärt från de andra röda viner som just då utgjorde Léoubes röda vinportfölj.

 

Tekniken

Druvornas utveckling och mognad följs noggrant för att säkerställa att de skördas vid den optimala tidpunkten. På så sätt blir extraktionen av garvsyra perfekt och vinet balanserat. Som alltid på Chateau Léoube så plockas druvorna för hand, varpå de placeras i rostfria ståltankar och genomgår långsam maceration. Romain Otts provsmakning avgör längden på jäsningen. I slutet av den långsamma macerationen och naturliga alkoholjäsningen genomgår vinet även malolaktisk jäsning på fat. Därefter lagras vinet i 16 år innan det buteljeras; betydligt längre än de nio månader som annars är standard för Léoubes röda viner. Collector 2011 är det enda röda vinet som lagras i nya franska ekfat. En större storlek på 600 liter är att föredra för att säkerställa att träkaraktären inte blir alltför framträdande. Lagringen fortsätter i flaskan och vinet kan lagras i 15 år eller mer.

Provsmakning

Detta unika och originella vin är tillverkat av 100 % Cabernet Franc och serveras i en mörk, elegant och tung flaska; allt för att bevara Léoubes stil samtidigt som man betonar den extra tyngden i detta vin. Collector 2011 har en tät färg och en kraftfull smak av björnbär. Den första känslan i munnen är smidig och silkeslen, innan dess struktur och balans – som är karakteristisk för Léoubes viner – framträder. Eftersmaken är kraftfull men kontrollerad, och de rika smakerna sitter kvar i gommen.

Servering

För att avnjuta Collector 2011 på bästa sätt rekommenderas att vinet dekanteras och serveras rumstempererat. Det kommer att fortsätta att utvecklas på ett förföriskt sätt i glaset. Collector 2011 är ett värmande höstvin, ett perfekt tillbehör till mustiga grytor, grillat kött och viltkött.

Förpackning

Flaskan är i gammal Bordeaux-stil och har en elegant serigrafisk logotyp. Den säljs individuellt i en elegant svart cylinder – perfekt som present – eller som sex flaskor i en skräddarsydd låda.